Duuk +31 657 546 136 | Wim +31 657 889 578

Wij onthullen onze strategie voor een perfect tuinplan in 4 stappen!

Heeft u plannen voor een nieuwe tuin? Wilt u een tuin met een stijlvolle uitstraling en een hoge kwaliteitsbeleving? Het realiseren van een exclusieve tuin is een ingrijpend en complex proces. D eerste stap is het maken van een passend tuinplan. Een goed ontwerp omvat de wensen van u als opdrachtgever en de creatieve, praktische inbreng van de tuinontwerper. Een tuinplan is de combinatie van wensen van de opdrachtgever en de creatieve en praktische inbreng van de tuinontwerper. In dit artikel onthullen wij onze strategie voor een voor u op maat gemaakt tuinplan. Waar bestaat het ontwerp uit, wat kunt u verwachten en waarmee kunt u zelf al aan de slag.

Stap 1: Uw wensen en eisen voor het tuinplan

De route naar een tuinplan begint met een intake. Wij komen op uw locatie langs en bespreken uitgebreid uw wensen en eisen. Op basis van dit gesprek doen wij een voorstel voor welke tuinontwerper wij het best bij het plan voor uw tuin vinden passen.Om een passend ontwerp te kunnen maken, zullen wij u een aantal vragen stellen. Dit dient als input voor het tuinplan. Wilt u zich goed voorbereiden op de intake, dan kunt u alvast nadenken over de volgende onderwerpen:
  • Sfeer: wat is de beoogde sfeer van de tuin? Bijvoorbeeld modern, klassiek of juist heel erg natuurlijk?
  • Kinderen: dient de tuin een plek te bieden voor de kinderen zoals een trampoline, of een (kunst)gras veldje voor bijvoorbeeld voetbal of hockey?
  • Privacy: hoe belangrijk is dit voor u?
  • Onderhoud: wilt u zelf uw tuin onderhouden of wilt u juist een onderhoudsvrije tuin
  • Veiligheid: hoe belangrijk is dit voor u? Hebt of wilt u een afsluitbare poort of camera’s en verlichting?
  • Functies: welke functies ziet u graag terug? Denk aan een overdekt terras, buitenkeuken, wellness in de vorm van een zwembad, spa of sauna.
   
Budgetbepaling Een belangrijk onderdeel in het tuinplan is het budget. Wat mag uw nieuwe tuin gaan kosten? Welk budget heeft u hiervoor over? Hebt u nog geen idee, dan raden wij u aan hier serieus over na te denken. Het hebben van een budget geeft richting en maakt het nemen van keuzes makkelijker. Met een budget gaat de tuinontwerper doelgericht te werk en komen er haalbare ontwerpen. Zo ontstaan er later geen teleurstellingen. Het kan natuurlijk ook dat u het mooiste tuinplan wilt. Een mogelijkheid is altijd om uw tuin gefaseerd aan te laten leggen waardoor u de kosten spreid. Een kritisch oog Naast het stellen van veel vragen, kijkt de tuinontwerper ook met een deskundig oog naar uw tuin. Hij of zij kijkt naar zaken die u niet eens opvallen, maar die van cruciaal belang zijn voor een tuin waar u jarenlang van geniet. Er wordt gekeken naar hoogteverschillen in de tuin. Moeten deze verschillen worden opgelost óf kan er juist mooi gebruik van worden gemaakt. Ook wordt er gekeken naar omgevingsfactoren die een grote rol spelen en de mogelijkheden mede bepalen. Bij veel (zee)wind worden er bijvoorbeeld andere keuzes gemaakt voor beplanting en de locatiebepaling van (zonne)terrassen. Ook wordt er gekeken naar de bodem. Natte of juist droge bodems vergen een specifieke aanpak. Verder kijkt de tuinontwerper naar de bouwstijl van uw huis. Het is belangrijk dat uw woning en de omgeving een mooi harmonieus geheel gaan vormen. Al deze factoren worden in het tuinplan meegenomen.

Stap 2: De schetsfase van het tuinplan

Na goedkeuring van de offerte gaat de tuinontwerper aan de slag met de eerste fase: het schetsontwerp. In deze fase laat de ontwerper zien welke richting er is gekozen voor het ontwerp en wordt er getoetst of de gekozen stijl aansluit bij de opdrachtgever. Meestal word dit eerste ontwerp voorzien van een moodboard en/of 3D visualisaties. Tijdens de presentatie kunnen er nog wijzigingen besproken worden die daninstap 3 verder uitgewerkt worden.. Onze ervaring is dat opdrachtgevers vaak geïnspireerd raken door het ontwerp en graag extra zaken verwerkt zien in het tuinplan. Dat is geen enkel probleem.

Stap 3: Het definitieve ontwerp van het tuinplan

Hierna volgt het definitieve tuinplan. Dit is de blauwdruk hoe uw tuin er uit komt te zien. In deze fase is ook een keuze gemaakt voor te gebruiken materialen. Denk onder andere aan de keuze voor verhardingen (tegels, grind of klinkers), verlichting en beregening. Afhankelijk van de tuinontwerper is het ontwerp handgetekend of ontwikkeld in een computerprogramma.

Stap 4: Het maken van een beplantingsplan voor de tuin

Het laatste deel van het tuinplan betreft de tuinbeplanting. Meestal wordt er nog een separate intake gepland. Tijdens deze intake wordt er onder andere gesproken over het kleurgebruik in de tuin. Welke kleuren mogen er juist wel of juist niet terugkomen. Ook wordt er gesproken over de voorkeur voor wintergroene of bladverliezende planten en wordt de snoeivorm (strakke vormen of liever lossere vormen). Na deze intake volgt de beplantingstekening. Op deze tekening staat precies aangegeven welke beplanting waar komt te staan. Ook is de tekening voorzien van de precieze soorten, de benodigde aantallen en de voorgestelde maat van de beplanting. Het definitieve tuinplan is nu gereed. Bovengenoemde stappen zijn belangrijke fasen in een tuinplan. Wilt u ook een voor u op maat gemaakt ontwerp voor uw nieuwe tuin? Neem contact op met The Green Contractors.